headerphoto

Vjerski turizam

Jednodnevni aranzmani

1. Posjeta manastiru Moraca
Polazak minibusom ili dzipovima iz Kolašina oko 10h. Magistralnim putem preko Medjurijecja dolazi se do manastira Moraca, koji predstavlja  jedan od najmonumentalnijih pravoslavnih srednjevjekovnih  spomenika Crne Gore.
Podignut je na desnoj obali Morace, u prosirenom dijelu kanjona, na prirodnoj zaravni slikovitog pejzaza. Moracki hram je podigao 1252.godine Stefan, sin kralja Vukana, a unuk Nemanjin, sto se spominje kao natpis u nadvratniku zapadnog portala.
Manastirski kompleks se sastoji od saborne crkve Uspenja Bogorodice,male crkve Svetoga Nikole i zgrada konaka. Porta manastira opasana je visokim zidom sa dvije kapije. Saborna crkva je velika jednobrodna gradjevina gradjena u stilu raskih crkava, sa polukruznom apsidom, bocnim pjevnicama i kupolom i za razliku od crkava gradjenih u primorskom stilu, zidovi su joj omalterisani. Uz naos je sagradjena prostrana priprata. Glavni portal je uradjen u romanickom stilu.
Pored arhitekture, posebnu znamenitost manastira Moraca predstavlja njegov zivopis. Od prvobitnog slikarstva iz XIII vijeka sacuvan je samo manji dio u djakonikonu, gdje se manumentalnoscu i snagom izraza izdvajaja 11 kompozicija iz zivota proroka Ilije. Snaga i monumentalnost tog slikarstva nadmasuje sve sto je kod nas u XIII v, prije Sopocana naslikano u fresko-slikarstvu. Ostali dio zivopisa stradao je u prvoj polovini XVI vijeka kada su manastir opustosili Turci. Od nekada bogate manastirske riznice,danas je ostalo sacuvano svega nekoliko znacajnih obrednih predmeta i bogosluzbenih knjiga, medju kojima se nalazi i primjerak Oktoiha prvoglasnika. Jedan od umjetnickih bisera manastirske crkve su vrata priprate i naosa. Spadaju medju najljepse i najmastovitije primjerke umjeca kostane intarzije u drvetu.
Poslije obilaska ovog velepnog zdanja, gosti ce rucati u

2. Posjeta manastiru Cirilovac
3. Posjeta manastiru Dobrilovina
4. Posjeta manastiru Arhangela Mihaila
Marsutu i trajanje aranzmana ovog tipa moguce je prilagoditi zeljama gostiju.

biking generated by VisualLightBox.com

4 1 2 3 jquery lightbox demoby VisualLightBox.com v5.9

Turistička agencija „Eco-tours“ prepoznata je kao lider u incoming turizmu, aspecijalizovana  u oblasti eko turizma.  Već deceniju klijentima nudi veliki izbor usluga širom Crne Gore.
Za aktivne aranžmane koje nudi, agencija posjeduje vrhusku opremu poznatih svjetskih brendova. Ljubazno osoblje i iskusni vodiči učiniće Vaš aranžman nezaboravnim.

 

Crna Gora

prva ekološka država, svrstava se u grupu mediteranskih zemalja iako predstavlja i tipično planinsko područje u kome prostori iznad 1.000 m nadmorske visine zauzimaju čak 60,5 % njene teritorije. Posebno je veličanstven planinski vijenac Bjelasice i Durmitora koji je povezan živopisnim kanjonom rijeke Tare, najdubljim i najdužim u Evropi.