headerphoto

Kolašin

Kolašin se nalazi u središnjem dijelu Crne Gore na nadmorskoj visini 965m. Kroz njega prolazi Jadranska magistrala  povezujuci ga sa morem na jugu i kontinentalnim dijelom države na sjeveru. Kroz Kolašin takođe prolazi pruga Bar - Beograd i to je ujedno najvisočija kota željezničkih pruga Balkana. Kolašin je udaljen od:

 • Aerodroma Golubovci 80 km
 • Luke Bar 150 km
 • Podgorice 75 km
 • Beograda 395 km
 • Novog Sada 470 km
 • Niša 340 km
 • Sarajeva 400 km
 • Zagreba 737 km
 • Dubrovnika 220 km
 • Ljubljane 945 km
 • Skopja 300 km

Vazdušnom linijom Kolašin је udaljen od: Rima oko 550 km, Pariza i Berlina oko 1.450, Moskve blizu 2.000 i Njujorka skoro 2.500 km.

Grad Kolašin prvi put se spominje 1565. godine na prostoru gdje su se vjekovima susretale i prožimale mnoge kulture i civilizacije, ostavljajući svoje tragove do dana današnjeg. Priroda je Kolašinu podarila ljepotu i veličanstvenost gorostasnih planina Bjelasice, Sinjajevine i Komova, sa stoljetnim šumama, rijekama Tarom i Moračom i planinskim jezerima. Kolašin zauzima središnji dio republike Crne Gore u površini od 897 km2.  Prostire se između dva veličanstvena kanjona Tare na sjeveru i Morače na jugu. Klima na teritoriji opštine Kolašin, kreće se od izmijenjeno mediteranske u dolini rijeke Morače, do umjereno kontinentalne, subplaninske i planinske u Kolašinu i planinskim predjelima. Srednja godišnja temperatura vazduha iznosi 7,2 stepena celzijusa, a maksimalne i minimalne godišnje temperature variraju u opsegu od 33 do - 32 stepena celzijusa.

Najznačajnija lokalna atrakcija je Nacionalni park Biogradska gora koji se nalazi između planinskih vrhova Bjelasice i zauzima površinu od 4.000 ha, od čega je pod šumom oko 2.600 ha, a ostatak čine planinski pašnjaci i livade. Biogradska gora predstavlja jednu od tri poslednje prašume u Evropi. U središtu Nacionalnog parka nalazi se Biogradsko jezero na nadmorskoj visini od 1.094 m, dužine 1.100m, širine 400m, dok je dubina jezera oko 12m.

Sledeća ništa manje atraktivna lokacija je Manastir Morača, sagrađen 1252. godine. Unutrašnjost Manastira je oslikana freskama velike umjetničke vrijednosti, među kojima je svakako najznačajnija Gavran hrani proroka Iliju. U manastirskoj riznici čuvaju se primjerci starih rukopisnih i štampanih knjiga, ikone, a posebno mjesto zauzima krst u oltaru iz XVI vijeka, koji je po predanju rađen 12 godina u orahovini.

Jedna od posjećenijih kolašinskih atrakcija je kanjon rijeke Mrtvice koji se nalazi 35 km južno od Kolašina i dug je 9 km. Na pojedinim mjestima dubina kanjona je 1.100 m, a kroz njega prolazi kroz stijenu usječena uska pješačka staza. U Kolašinu se nalazi jedinstvena botanička bašta koja predstavlja pravi dragulj u pogledu flore kontinentalnog dijela Crne Gore. Veliki broj biljnih vrsta sa planina Bjelasice, Sinjajevine, Komova, Prokletija i Durmitora je neprocjenjivo blago u pogledu sagledavanja bogastva flore sa ovih područja. Botanička bašta ima veliki edukativni značaj jer je organizovano posjećuju grupe učenika i studenata i tom prilikom dobijaju stručne informacije o rijetkim i zaštićenim biljim vrstama, ljekovitim travama, šumskim plodovima. Bašta je osnovana 1980. godine i vlasništvo je gospodina Danijela Vinceka.

Kolašin i njegova okolina su temelj ekološke države Crne Gore i ako želite da doživite tu ljepotu, da upoznate ljude i njihovo gostoprimstvo, dođite jednom i uvijek ćete se vraćati.

Turistička agencija „Eco-tours“ prepoznata je kao lider u incoming turizmu, aspecijalizovana  u oblasti eko turizma.  Već deceniju klijentima nudi veliki izbor usluga širom Crne Gore.
Za aktivne aranžmane koje nudi, agencija posjeduje vrhusku opremu poznatih svjetskih brendova. Ljubazno osoblje i iskusni vodiči učiniće Vaš aranžman nezaboravnim.

 

Crna Gora

prva ekološka država, svrstava se u grupu mediteranskih zemalja iako predstavlja i tipično planinsko područje u kome prostori iznad 1.000 m nadmorske visine zauzimaju čak 60,5 % njene teritorije. Posebno je veličanstven planinski vijenac Bjelasice i Durmitora koji je povezan živopisnim kanjonom rijeke Tare, najdubljim i najdužim u Evropi.